СУМУЄМО

Ректорат, колектив кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин, увесь професорсько-викладацький склад Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя з глибокою скорботою отримали звістку про те, що перестало битися серце доктора технічних наук, професора, академіка Інженерної академії України, заслуженого винахідника України, завідувача кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин

ГЕВКА РОМАНА БОГДАНОВИЧА
(16.10.1964 – 31.03.2021)

Гевко Р.Б. народився у м. Тернополі. У 1981 р. вступив до Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту. З 1983 р. до 1987 р. навчався у Київському політехнічному інституті, який закінчив з відзнакою за спеціальністю «Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти» та отримав кваліфікацію інженера-механіка.

Під час навчання активно займався науково-дослідною діяльністю, опублікував 5 наукових статей та отримав 32 авторських свідоцтва на винаходи.

Трудову діяльність розпочав у 1987 р. на ВАТ «Тернопільський комбайновий завод», де працював до 1998 р. на посадах інженера-конструктора СКБ та заступника начальника відділу наукових досліджень, раціоналізації та винахідництва.

У 1987 р. вступив до аспірантури Київського автомобільно-дорожного інституту на заочну форму навчання.

У 1990 р. у Львівському політехнічному інституті захистив кандидатську дисертацію на тему: «Розробка конструкцій та визначення функціонально-експлуатаційних характеристик кулькових запобіжних муфт» за спеціальністю 05.02.02 – «Машинознавство і деталі машин».

У 1991 р. Гевку Р.Б. за розробку та значне впровадження винаходів у виробництво присвоєно почесне звання «Кращий молодий винахідник України», а у 1995 р. присвоєно почесне звання «Заслужений винахідник України».

З 1991 р. до 1996 р. працював (за сумісництвом) на посаді доцента кафедри технічної механіки Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя.

З вересня 1998 р. до червня 2019 р. працював у Тернопільському національному економічному університеті. До вересня 2000 р. — доцент кафедри земельних відносин і технологічних дисциплін. З 2000 р. по 2014 р. — завідувач кафедри інженерного менеджменту, з липня 2004 р. по серпень 2015 р. — декан факультету аграрної економіки і менеджменту, з серпня 2015 р. по червень 2019 р. — завідувач кафедри менеджменту біоресурсів і природокористування.

У 2000 р. у Національному аграрному університеті (м. Київ) захистив докторську дисертацію на тему: «Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів робочих органів бурякозбиральних машин» за спеціальністю 05.05.11 — «Сільськогосподарські машини».

З липня 2019 р. очолив кафедру технічної механіки та сільськогосподарських машин Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Під керівництвом д.т.н., професора Гевка Р.Б. захищено шістнадцять кандидатських дисертацій.

З 1992 р. Гевко Р.Б. працював членом спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських дисертацій у Тернопільському приладобудівному інституті, Луцькому державному технічному університеті, Львівському національному аграрному університеті, Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя та Вінницькому національному аграрному університеті.

Автор 548 наукових та навчально-методичних праць, з них 8 монографій, 14 посібників і підручників, 309 авторських свідоцтв і патентів України на винаходи та корисні моделі.

Передчасна смерть Романа Богдановича Гевка — це непоправне горе для його рідних, близьких, друзів та колег. Світлий та незгасний спомин про його добрі земні справи назавжди залишаться у пам’яті та серцях усіх, хто його знав, любив та шанував.

Висловлюємо співчуття рідним, близьким та усім друзям.

Вічна пам’ять!