Результати та перспективи українсько-французької наукової кооперації

В рамках Програми спільних дій між Україною і Францією в галузі науково-технологічного співробітництва університетом розвинута багаторічна результативна співпраця з лабораторіями провідних французьких університетів. Опубліковано більше 50 спільних наукових статтей у високорейтингових міжнародних журналах (Scopus, Web of Science), 4 з яких включені в Quantile (БД публікацій з імпакт фактором більше 4). За програмами спільного керівництва Сo-tutelle захищено 7 дисертацій (університети Паскаля Блеза Клермон-Ферран, м. Комп’єнь, м. Гренобль, Сорбона Париж-Південь). Науковцями ТНТУ виконувалась низка спільних проектів за підтримки різних міжнародних ґрантів.

Важливим є підписання в Парижі ректором університету професором Петром Яснієм угоди про науково-освітню співпрацю і підготовку магістрів за Програмами подвійних дипломів з Мережею Вищих інженерних шкіл Франції n+i, що дає можливість нашим кращим студентам паралельно навчатись і стажуватись у французьких університетах в рамках програм академічного обміну Erasmus+ та CampusFrance.

Підсумком цьогорічної співпраці стало наукове перебування завідувача кафедри програмної інженерії, директора Центру франко-української наукової кооперації і підготовки персоналу доктора фіз.-мат.наук, професора Михайла Петрика у листопаді-грудні 2017 року у Вищій школі індустріальних фізики і хімії Парижу ESPCI Paris Tech — одного з найпрестижніших вишів Європи і світу, з яким ТНТУ одним із перших в Україні має багаторічну плідну співпрацю.

«Метою мого наукового перебування, — говорить проф. М. Петрик, — було розвинути існуючі напрями співпраці: моделювання та ідентифікації систем компетитивної дифузії в неоднорідних нанопористих середовищах і методів аналізу електрофізіологічних сигналів ненормальних неврологічних рухів з провідними лабораторіями ESPCI Paris Tech-UPMC з подальшим залученням до цих досліджень магістрів, аспірантів та науковців кафедри й університету». Результатами перебування є наукові обговорення та формулювання нових задач відповідно до програм наукових досліджень, уточнення підходів до їх вирішення спільними франко-українськими командами, зокрема:

Відбулися також обговорення з виконавчим директором Мережі вищих інженерних шкіл Франції n+i Ж.-П. Тротіньйоном щодо реалізації французько-польсько-української Програми потрійних дипломів магістрів за участю ТНТУ.

Проф. М. Петрик взяв участь у роботі наукової конференції, організованої ESPCI Paris, присвяченої П’єру Кюрі «Pierre Curie. Science et Media», виступивши з короткою доповіддю «Іван Пулюй — першовідкривач Х-променів». Науковець відвідав міжнародний міжуніверситетський семінар з ІТ-технологій «Journée Technolоgies Informatiques 2017», що проводився з метою розширення співробітництва в галузі ІТ-освіти, академічних обмінів, програм подвійних дипломів, науково-освітніх проектів.

В рамках двосторонніх зустрічей пройшли обговорення з відповідальними представниками вишів Франції (TELECOM, EPITA Paris, Університет Лотарінґії та ін.), де презентовано систему підготовки фахівців, навчальні програми ІТ-спеціальностей, результати кооперації ТНТУ з французькими лабораторіями.

В підсумку досягнуто домовленостей щодо підготовки і підписання білатеральних угод про науково-освітню кооперацію, академічних обмінів, участі в міжнародних проектах.

Ринок праці ІТ-індустрії Франції сьогодні є одним з найбільших у Європі і щорічно вимагає додатково понад 50 тисяч високваліфікованих програмних інженерів та інших ІТ-фахівців. Сукупність цих чинників дає перспективи подальшого розвитку науково-освітнього співробітництва ТНТУ з університетами Франції.

Більш детально про науково-освітню співпрацю у матеріалі кафедри програмної інженерії: Результати та перспективи українсько-французької наукової кооперації