В ТНТУ біля пам’ятного знаку Героям Небесної сотні відслужили поминальний молебень та провели мітинг-реквієм

Минає два роки від трагічних подій 18–20 лютого 2014 року, внаслідок яких загинуло та померло від тяжких ран більше ста учасників Революції гідності — Героїв Небесної сотні. За ці роки ми дуже змінилися — відчули себе справжніми українцями, гідними пам’яті наших славетних предків… Ми пам’ятаємо тих світлих, чесних, відважних, талановитих і небайдужих людей, які віддали своє життя за нас і Україну. Відтак у ці дні в університеті продовжують проходити заходи із вшанування пам’яті Героїв Майдану.

19 лютого біля пам’ятного знаку Небесній сотні, який встановлений на території навчального корпусу №7, політехніки взяли участь у поминальному молебні та провели мітинг-реквієм. Долучились до вшанування пам’яті і члени Тернопільського Козацько-десантного екологічного осередку імені Дмитра (Байди) Вишневецького та Тернопільської обласної організації ВГО «Спілка офіцерів України».

Панахиду за душі убієнних відслужили капелани Тернопільського Козацько-десантного екологічного осередку імені Дмитра (Байди) Вишневецького — отець Павло, отець Петро та отець Миколай.

«Сьогодні ми вшановуємо тих, хто загинув за нашу свободу, не тільки тоді, коли була Революція Гідності, але й тих, які продовжили розпочату боротьбу на Майдані Незалежності у Києві, які гідно захищали східні рубежі нашої держави, віддавши найцінніше — життя. Пам’ять про Героїв будемо нести у своїх душах завжди, а боротьба за цінності, які виборювала Небесна сотня, буде тривати доти, доки ми, наші діти і внуки не збудуємо нову, сучасну, модерну Україну, яку поважатимуть у світі», — з такими словами звернувся до присутніх декан електромеханічного факультету Андрійчук Володимир Андрійович.

В свою чергу декан факультету управління та бізнесу у виробництві Дудкін Павло Дмитрович висловив надію на те, що українці об’єднають свою міць, силу та розум у боротьбі проти російського агресора та зможуть в будь-який момент виступити на захист Вітчизни.

«Волі нам ніхто не подарує, вона здобувається великими життєвими жертвами, кров’ю, каліцтвами. І Небесна сотня, яку ми сьогодні на цьому святому місці вшановуємо, – вона не одна. Нам треба згадати сотні тих, які безслідно зникли зимою 2013-2014рр. і безславно поховані в придорожніх зелених смугах Черкащини, Харківщини, Житомирщини, Вінниччини. За них, на жаль, тепер ніхто не згадує. Також ми повинні згадати не сотню, а тисячу, легіон полеглих воїнів під Іловайськом і Дебальцеве та на всіх теренах Донбасу», — зазначив завідувач кафедри менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва д.е.н., професор Андрушків Богдан Миколайович. А наказний отаман Тернопільського обласного коша ім. Дмитра (Байди) Вишневецького, генерал-хорунжий Українського козацтва Володимир Мосейко нагадав, що «Небесна сотня — це наші батьки і діти, друзі і знайомі, колеги й однодумці, Небесна сотня — це ті, хто боровся за волю України у часи козаччини, коліївщини, у боях під Крутами, у загонах Української Повстанської Армії».

Небесна сотня молиться за Україну. Ми молимося за них, а вони сподіваються, що нам вистачить віри. Віри в себе. І пам’яті — про ті небесні сотні, якими українська земля пожертвувала за право бути. Минулих холодної зими, тривожної весни, бентежного літа і кривавої осені нам судилося зрозуміти: «Не забудемо», адже українці відправили не одну сотню героїв у небесний легіон — і тому не мають права їх забути. Ми не забудемо! Ми пам’ятаємо! Герої не вмирають!