5-річчя кафедри фінансів, обліку і контролю
Тернопільського національного технічного університету
імені Івана Пулюя

Історія кафедри — це історія визначних досягнень, традицій, безперечних успіхів.

Кафедра фінансів, обліку і контролю заснована з метою підготовки спеціалістів вищої категорії зі спеціальностей «Облік і аудит» та «Фінанси і кредит». Право на підготовку зафіксовано ліцензією на спеціальність «Облік і аудит», спеціальність «Фінанси і кредит». Відкрито спеціалізацію «Фінансово-правове регулювання ринку землі і нерухомого майна» за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр, спеціаліст, магістр.

Відлік історії кафедри починається з 06 лютого 2009 року. З метою організації та здійснення підготовки фахівців із напрямів фінанси і кредит та облік і аудит створено кафедру фінансів, обліку і контролю.

Кафедра є одним із ключових підрозділів університету, забезпечуючи на сучасному рівні підготовку бакалаврів, спеціалістів з обліку і аудиту, фінансів і кредиту. Окрім цього, на кафедрі налагоджено співробітництво із університетом Люблінської політехніки по підготовці магістрів спеціальності «Фінанси і кредит» за програмою подвійного диплому. Існує співпраця з 6 університетами України за даним профілем.

Завдяки цілеспрямованій діяльності керівництва щодо кадрового забезпечення навчального процесу за останні 2 роки сформувався висококваліфікований склад науково-педагогічних фахівців. Сьогодні на кафедрі працюють: 25 кандидатів економічних наук, 4 доктори економічних наук, професори, 2 — заслужені діячі науки і техніки України, 4 — галузевих академіки наук України. Професор Бриндзя З.Ф. є членом 2 спеціалізованих докторських рад у Львівському національному лісотехнічному університеті та Львівському національному університеті ім. І. Франка.

За період створення кафедри захищено 15 кандидатських і 1 докторська дисертації. Вісьмом викладачам присвоєно звання доцента, одному — звання професора. Викладачі кафедри проходять стажування та підвищують свій фаховий рівень у різних фінансово-облікових структурах, науково-дослідних інститутах, підприємствах і організаціях Тернополя, Києва та інших міст України.

За рейтинговими показниками кафедра зайняла 2 місце по університету і 1 місце по факультету. На кафедрі на двох спеціальностях навчаються 510 студентів денної і заочної форми навчання. За 5 років випущено більше 1000 фахівців за спеціальностями «Облік і аудит» і «Фінанси і кредит». Працедавці дають високу оцінку нашим випускникам і близько 90% із них є працевлаштованими. Кафедра дає більше 2 млн. грн. чистого прибутку у бюджет університету. Кафедрою проведено акредитацію спеціальності «Облік і аудит».

Важливою складовою роботи кафедри є наукова, яка здійснюється в рамах науково-дослідних держбюджетних тем.

За результатами наукових досліджень науково-педагогічним складом кафедри у фахових наукових журналах опубліковано більше 210 статей та видано 8 монографій. На даний час на кафедрі створено 5 творчих колективів, які працюють над підручниками з присвоєнням грифу Міністерства освіти і науки України. Викладачі активно приймають участь у наукових конференціях та проводять наукові семінари. На кафедрі проходять навчання і відповідну підготовку 8 аспірантів. Відкрита аспірантура і найближчим часом очікується відкриття докторантури зі спеціальності «Облік і аудит».

Значну увагу викладачі кафедри приділяють організації науково-дослідної роботи студентів. На кафедрі працюють 2 студентські наукові гуртки.

Навчальний процес проводиться за програмами, які відповідають світовим стандартам, новітнім методикам сучасної освіти, повністю забезпечений відповідними методичними розробками та посібниками. Використовується найновіша навчально-методична література.

Студенти мають можливість пройти виробничу та переддипломну практику на підприємствах і організаціях різних галузей діяльності і форм власності.

На високому науковому рівні проводиться написання магістерських, дипломних та бакалаврських робіт.

Кафедрою проводяться щорічні науково-практичні конференції з проблем розвитку обліку, аналізу, контролю та фінансово-кредитних відносин, до участі в яких залучаються науковці, викладачі, аспіранти, магістранти та інші студенти нашого університету.

Кафедра має свій сайт, на якому кожен може знайти потрібну і цікаву інформацію про кафедру, її напрацювання за різними напрямками. Тому запрошуємо всіх завітати на нашу сторінку і стати потенційними членами студентського колективу університету, здобуваючи спеціальність з обліку і аудиту чи фінансів і кредиту.

У роботі зі студентом викладачі цікавляться їхнім життям, завжди доброзичливо та з повагою ставляться із прагненням утвердити добро. Живемо і працюємо за принципом, що «викладач — це не тільки той, хто навчає як опанувати певні вміння та навички, навчає певних знань, дає настанови з професійної діяльності, але той, хто всім своїм публічним життям, вчинками у будь-яких життєвих ситуацій, своєю життєвою мудрістю є прикладом для нашого студента. Вони є добрими проповідниками української національної ідеї і в цій царині прививають любов, мудрість і щирість нашому студентству, яка є новою генерацією наукового потенціалу».

Сьогодення — час до всебічного розкриття кожної особистості відповідно до її покликання та здібностей. На кафедрі створені всі умови для цього. Для кафедри пріоритетним в діяльності є широта інтересів, постановка кардинальних проблем, наукове передбачення і механізми та важелі їх вирішення.

В кафедральній, як і в кожній іншій спільноті існують свої правила, традиції, проблеми, де вони класично і демократично вирішуються. Справа не в роках кафедри, в а тому, що зроблено і що планується зробити.

Завідувач кафедри фінансів, обліку і контролю,
Заслужений діяч науки і техніки України,
д.е.н., професор З.Ф. Бриндзя