Кафедра харчової біотехнології і хімії

Наукова діяльність кафедри

Основними напрямками наукових досліджень кафедри є наступні:

На кафедрі наявна науково-дослідна лабораторія «Технологій, аналізу та експертизи харчової продукції і води». У результаті активної наукової роботи співробітниками кафедри харчової біотехнології і хімії виконувалися держбюджетні теми «Дослідження та оптимізація біохімічних та фізико-хімічних процесів у молочно-білкових системах», № держреєстрації 0196U012986, «Дослідження процесів одержання білкових фракцій молока методами безмембранного осмосу та електроосмосу», № держреєстрації 0199U003999. «Дослідження шляхів утворення і виділення біологічно активних продуктів протеолізу казеїну» № 0108U004125. Науковий керівник – д.б.н. проф. Юкало В.Г. Професор Юкало В.Г. є автором понад 270 наукових публікацій (в т.ч. 9 авторських свідоцтв на винаходи, 1 монографія та 37 навчально-методичних poбiт. Роботи Юкала В.Г. опубліковані в Україні, Італії, Німеччині, Польщі, Франції,. Брав участь у багатьох міжнародних конференціях, симпозіумах, з’їздах у Польщі, Словенії, Франції, Італії,. Під керівництвом Юкала В.Г. захищено 4 кандидатські дисертації (Шуляк Т.Л., Луговий Б.Л., Сторож Л.А., Дацишин К.Є.), а також є консультантом по докторській дисертації.

На кафедрі щорічно виконуються госпдоговірні теми із провідними харчовими підприємствами нашого регіону: ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ПAП «Агропродсервіс», ТОВ «МЯСОКОМБІНАТ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ», ПрАТ «Тера» та іншими приватними підприємствами.

На кафедрі існує наукова школа, яка затверджена вченою радою університету від 20.06.23 протокол №6 «Удосконалення мікробіологічних критеріїв оцінки безпечності сировини й харчової продукції та розробка засобів і способів деградації мікробних біоплівок з біогенних і абіогенних поверхонь», науковий керівник наукової школи професор Кухтин Микола Дмитрович. Професор Кухтин М.Д. приймає участь у науковій роботі кафедри з розробки нових видів харчових продуктів функціонального призначення та безпосередньо керує науково-дослідним напрямом з удосконалення гігієнічних нормативів безпечності та якості харчової сировини і продуктів у технологічному процесі їх виробництва та зберігання. До того ж під його керівництвом вивчаються механізми та досліджуються закономірності формування мікробних біоплівок на технологічному устаткуванні в харчовій промисловості та розробляються способи руйнування мікробних біоплівок новими дезінфікуючими та мийно-дезінфікуючими засобами. У результаті наукової діяльності проф. Кухтин М.Д. є автором більше як 50 наукових статтей, які включені у науково-метричну базу Scopus і Web of  Science, є співавтором 44 патентів на винахід і корисну модель, 7-ох монографій, 2-навчальних посібників, низки навчальних та науково-практичних методичних рекомендацій, 7 технічних умов України та ДСТУ. Загалом опублікував близько 300 наукових праць. Підготував 3-ох докторів наук та 6 кандидатів наук. Є членом редакційної колегії двох фахових наукових вісників (список Б), членом спеціалізованої вченої ради, експертом декількох комісій у складі МОН.

Доценти, асистенти та аспіранти кафедри харчової біотехнології і хімії проводять наукові дослідження у різних напрямках галузі харчової промисловості з використанням різноманітних видів сировини для розширення асортименту та збагачення біологічної цінності та поживності харчових продуктів. Зокрема, доцент, к.т.н. Карпик Г.В. проводить наукові дослідження з розробки нових видів макаронів, хліба з цільнозернового борошна. Доцент, к.т.н. Крупа О.М. досліджує можливості застосування різноманітних інгредієнтів, як рослинного, так і тваринного походження, у складі молочних продуктів з метою покращення їх структурно-механічних властивостей й підвищення показників якості продукції у цілому. Доценти Дацишин К.Є. та Сторож Л.А. досліджують біоактивні пептиди і фосфопептиди білків казеїнового комплексу коров’ячого молока з метою розробки технології молочних продуктів спеціального і функціонального призначення. Доцент Вічко О.І. проводить дослідження з розробки і впровадження у виробництво кисломолочних продуктів на основі асоціації тибетський грибок.

Доцент к.т.н. Лялик А.Т. проводить науково-дослідну роботу з розробки функціональних харчових продуктів збагачених нетрадиційними оліями, які багаті на поліненасичені жирні кислоти родини омега-3. Доцент к.т.н Бейко Л.А. працює над розробкою м’ясних, рибних та дієтичних харчових продуктів з використанням нетрадиційної сировини.

Ст.викладач к.т.н Кравченюк Х.Ю. працює над проблемою покращення процесу миття поверхонь технологічного обладнання у молочній галузі

Доцент Назарко І.С. займається дослідженням фізико-хімічних аспектів сировини та харчових продуктів для збільшення термінів їх зберігання.

Викладачі кафедри беруть активну участь у міжнародних науково-практичних конференціях різних рівнів.

Аспірантка кафедри Шинкарук Оксана Юріївна проходила 5-ти місячне стажування у Словацькому технічному університеті в місті Братислава (Словацька Республіка). Тема стажування «Розробка біопрепарату для боротьби з мікробними біоплівками на технологічному устаткуванні молокопереробних підприємств».

Викладачі кафедри проходять міжнародне стажування, зокрема професор Юкало В.Г. проходив академічне стажування у 2023 році у Вермінсько-Мазурському Університеті (м.Ольштин, Республіка Польша).

Маючи вагоме кадрове забезпечення, науково-педагогічні працівники на кафедрі проводять конференції: Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості», 2015 р., 2017 р., 2019, 2023 р., а в 2021 році започатковано і проведено I Міжнародну науково-технічну конференцію «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти». У 2025 році проведено VІІІ Міжнародну науково-технічна конференцію «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» присвячена 30-річчю заснування кафедри харчової біотехнології і хімії ТНТУ імені Івана Пулюя

24 листопада 2025 року