Нові можливості та переваги програми практики «АПОЛЛО»
у Німеччині

14 листопада 2017 року в університеті відбулася презентація програми практик Асоціації з співробітництва в області екології, сільського господарства та розвитку села в Східній Європі АПОЛЛО (Німеччина). Презентацію проводили Софія Вімер та Крістіна Бенеке — керівники програми АПОЛЛО в Україні.

Зазначимо, Асоціація АПОЛЛО заснована у м. Берлін у 1991 році німецькими студентами та нараховує 115 членів, підприємців та аграрних фірм, які щороку проводять практику для близько сотні студентів із Європи. Дана програма практики та підвищення кваліфікації проводяться у співпраці з Міністерством сільського розвитку, оточуючого середовища та сільського господарства Федеральної землі Бранденбург. Перевагами програми є набуття студентами професійної кваліфікації, пов’язаної з навиками роботи, механізмами та технологіями аграрного підприємства та особистими компетенціями із володіння німецькою мовою.

Під час презентації представники АПОЛЛО розповіли, що програма відбувається у два етапи. Підготовчий етап включає вивчення німецької мови та спеціальної термінології на курсах Центру іноземних мов в університеті та безкоштовних занять з німецьким викладачем-волонтером з АПОЛЛО. Заключний етап проходить на підприємстві в Німеччині. Після чотирьох місяців виробничої практики на підприємствах Німеччини студенти на семінарських днях складають екзамен та готують письмовий звіт німецькою мовою. Суттєвими перевагами програми практики АПОЛЛО є безкоштовна участь для студентів та отримання навчальної візи до Німеччини. У плані заходів програми практики передбачено семінар з міжкультурної підготовки у червні, екскурсії, виставки та професійні семінари в липні та серпні, і заключний семінар в кінці практики.

Програма АПОЛЛО співпрацює зі студентами-волонтерами університетів землі Бранденбург. На презентації студент Томас Вразе з Німеччини розповів про систему дуальної освіти у його вузі в м. Бранденбург. Дуальна освіта дозволяє йому здобувати одночасно професійну та вищу бакалаврську освіту та працювати на підприємстві. Графік навчання протягом 9 семестрів включає професійну підготовку та роботу на підприємстві у 1, 2 та 4 семестрах, а у інших семестрах студент поєднує роботу з навчанням на бакалавраті. Програма дуального навчання узгоджена між професійним коледжем, університетом та підприємством.

У 2017 році від ТНТУ у програмі практик АПОЛЛО брали участь студенти факультету інженерії машин, споруд та технологій Процюк Віталій, Ірина Білик та Засадзінський Роман. Цього року відбір на практику пройшли 6 студентів університету. Особливо приємно, що за результатами практики студентка четвертого курсу Ірина Білик, яка навчається за спеціальністю «Харчові технології та інженерія», отримала нагороду: безкоштовне навчання в січні 2018 року на курсах підвищення кваліфікації в школі фермерів Фрехенхорст (Німеччина).

Запрошуємо студентів другого курсу ФМТ до підготовки на дану програму на спеціалізованих курсах німецької мови. Записатися та отримати детальну інформацію про програми практики в Німеччині ви можете у відділі міжнародних зв’язків ТНТУ, каб. 44, тел. 519729.