Всеукраїнська ініціатива єднає університети України та Ірландії

3 серпня 2022 року відбулась друга зустріч представників робочої групи Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (Україна) та Атлантичного Технічного університету (Ірландія) в рамках Всеукраїнської програми «Ініціатива Єднання».

Основною темою обговорення була можливість надання ТНТУ доступу до користування бібліотечними ресурсами університету-побратима ATU, а також до інших цифрових баз (Jisc, SCONUL), які підтримують проєкт Twinning.

Вже на сьогоднішній момент ТНТУ та іншим українським університетам відкриті наступні джерела науково-дослідницького контенту:

Окрім зазначених можливостей, в ході зустрічі було вирішено надати ТНТУ доступ до Бібліотеки Лінди Холл.

Бібліотека Лінди Холл — незалежна бібліотека, заснована в 1946 році в Канзас-Сіті (США). Бібліотека має дві основні колекції: колекцію історії науки та загальну колекцію, які містять матеріали українською мовою. Усі матеріали Лінди Холл, що є суспільним надбанням, доступні через їхній онлайн-каталог, доступ до якого можна отримати на веб-сайті (www.lindahall.org). Для матеріалів, захищених авторським правом або з обмеженим доступом, відвідувачі можуть подати запит на картку віртуальної бібліотеки, щоб отримати доступ до цих матеріалів. Додатковий доступ може бути наданий на запит від університету.

Також на зустрічі було обговорено низку питань, які стосувались навчання співробітників та студентів ТНТУ: можливості доступу до онлайн-курсів за напрямами машинобудування, комп’ютерних наук, комп’ютерної інженерії, менеджменту тощо.

Представники ATU наголосили, що в університеті є безкоштовні курси (математика, академічне письмо, тощо), переглянути, які можна за покликанням freecourses.atu.ie/. Є педагогічні ресурси для вчених, а також віртуальні практичні заняття з інженерії, доступ до яких стане предметом обговорення на наступних зустрічах.

Важливим було питання співпраці університетів-побратимів у сферах машинобудування та електротехніки, технології та біології. Для цього представники ТНТУ підготують низку проєктів, розробка яких могла б проводитись силами обидвох університетів.

Оскільки актуальна складова функціонування університету – студентське самоврядування, наступна зустріч пройде за участі студентської профспілки ірландського університету та делегатів від студради ТНТУ.