Учасники міжнародної конференції у ТНТУ обговорили історичні та психологічні наслідки воєнних конфліктів та техногенних катастроф

21 - 22 квітня 2022 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулась ІІ Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки».

Робота конференції, проведеної кафедрами українознавства та філософії і психології факультету економіки та менеджменту за всебічної підтримки адміністрації університету, здійснювалася за такими напрямками:

В пленарному та секційних засіданнях конференції взяли участь як провідні вчені, дослідники, так і молоді науковці та студенти з вітчизняних ЗВО, а також з-за кордону: Польщі, Хорватії, Німеччини, Індії.

Пленарне засідання конференції відкрив в.о. ректора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Микола Митник.

З актуальною доповіддю, присвяченою аналізу військового стану в Україні виступив генерал-майор, професор Юліан Май (Державний університет у м. Сувалки, Польща). Ірина Трубавіна, доктор педагогічних наук, професор Національної академії Національної гвардії України (м. Харків), поділилась власним трагічним досвідом внутрішнього переміщення, відкриваючи нагальність проблем, з якими стикаються українські переселенці. Виступ полковника, професора Ярослава Зюлковського та професора Володимира Гуцайлюка (Військово-технічна академія імені Ярослава Домбровського, Польща) був присвячений поточним викликам НАТО у війні України проти Росії та трансформації ефективної безпекової політики. Про гуманітарно-мистецький фронт у час війни розповідав Заслужений діяч мистецтв України, доцент Олег Герман (Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Україна). Керівник громадської організації "Українсько-хорватська співпраця "Біла Хорватія" (Хорватія) Марін Лерґа зосередив увагу слухачів на ролі та місці громадських організацій в умовах гібридного протистояння та військових конфліктів. Доповідь професора Ярослава Стоцького була зосереджена на основних етапах експансії російського православ’я на українські землі. Спільне дослідження Хірена Джадава (Індія) та доцента Галини Щигельської висвітлило довготривалі наслідки катастрофи у Бхопалі та пандемії COVID-19.

На секційних засіданнях особливу увагу привернули доповіді професора Віталія Лозового (Національний інститут стратегічних досліджень, Україна) «Рускій мір» як ідеологія та практика війни проти України (в контексті євроінтеграційних процесів), доцента Антоніни Кізлової (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Україна) «Забезпечення електростанції Києво-Печерської лаври нафтою під час Першої світової війни».

Під керівництвом доцента Галини Щигельської підготували доповіді та вдало виступили на конференції студентки Юлія Провальна (FH Schmalkalden University of Applied Sciences, Germany) та Вікторія Боднар (гр. БІ-11, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Україна).

Збірник тез ІІ Міжнародній науковій конференції «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки» (ISBN 978-617-7875-37-5) для ознайомлення розміщений на сторінці конференції.

Остаточний варіант Збірника тез ближчим часом буде розміщено в ELARTU.

ІІ Міжнародна конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки» стала ще однією зустріччю, яка дозволила обговорити гострі питання війни в Україні, поділитись професійним досвідом тих країн, які пройшли через такі жахливі випробовування, обговорити шляхи вирішення проблем, з якими стикаються та стикатимуться у майбутньому українці.

Дякуємо всім, хто долучився до організації та проведення конференції.