«Усі надбання віддаю людям, особливо молоді — щоб ті скарби збагнули, розвинули і примножили»

До 90-річчя з дня народження професора Тимофія Рибака

«ЗАВЖДИ З ТОБОЮ, УКРАЇНО»

Я, живу Україною,
Я, працюю для України,
Я вдячний усім, хто пригорне
до рук мої надбання:
доброзичливо;
безкорисливо,
віддано,
творчо —
в наукових та ідейних прагненнях!
Наберіться наснаги!
Примножте
Віддану і жертовну боротьбу
«За Святі Ідеали України!»

Тимофій Іванович Рибак був членом Української повстанської армії, доктором технічних наук, професором, завідувачем кафедри технічної механіки та сільськогосподарських машин Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій, автором численних наукових праць, академіком АІНУ, заслуженим працівником освіти України та найперше він був великим патріотом своєї Батьківщини.

Народився Тимофій-Теофан 9 березня 1932 року у селі Староміщина на Підволочищині. Свою юність хлопець розпочав політв’язнем жорстокого сталінського режиму. 15 лютого 1949 року був заарештований з уроку геометрії шостого класу Підволочиської вечірньої школи як член молодіжної організації «Львинці». Суть політичної боротьби і підпільної діяльності організації полягала у розповсюдженні листівок з протестом проти сталінського геноциду в Україні, агітацією не вступати до колгоспу і закликами до опору проти окупантів. У завдання кожного підпільника також входило збирання зброї для наступного ведення партизанської боротьби. Це вже була потенціальна опора і підготовка до поповнення УПА. Відбував покарання молодий юнак в основному в мордовських таборах і 25 травня 1954 року був звільнений за загальною амністією (після смерті Сталіна).

Після повернення додому хотів надолужити втрачений час, горів бажанням вчитися, але довелося пройти ще й армійський вишкіл.

У 1958 р. закінчив Підволочиську середню школу робітничої молоді і вступив до Львівського державного університету імені Івана Франка на механіко-математичний факультет, який успішно закінчив за спеціальністю «Механіка» у 1964 р.

По завершенню університету працював у Головному спеціальному конструкторсько-технологічному бюро Львівхімсільгоспмашу (м. Львів), займаючи посади від інженера з розрахунків на міцність до начальника конструкторського відділу.

Працюючи в бюро, молодий талановитий інженер активно займався науковими дослідженнями і в результаті захистив кандидатську і докторську дисертаційні роботи. Отримавши вчені ступені, перейшов на посаду завідувача кафедри технології машинобудування Львівського ордена Леніна політехнічного інституту (тепер — Національний університет «Львівська політехніка»), а з 1990 року і до кінця своїх років життя очолював кафедру технічної механіки та сільськогосподарських машин Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, паралельно виконуючи обов’язки проректора з навчально-науково-виробничих комплексів і зовнішньо-університетської діяльності.

В університеті Тимофій Рибак проявив себе як талановитий вчений, так і активний організатор науки і вищої освіти. У 1991 р. за його ініціативою у Тернопільському приладобудівному інституті (тепер — Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя) вперше на Тернопільщині була відкрита спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських, а у 1993 р. — докторських дисертаційних робіт за спеціальністю «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва», яку він незмінно очолював.

Поряд із активізацією наукової роботи, кафедра під керівництвом професора Тимофія Рибака розширила свою діяльність з підготовки кадрів вищої кваліфікації. У 1997 році на кафедрі була відкрита спеціальність «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва», яка вкрай необхідна для агропромислового комплексу краю. Також при кафедрі успішно почали функціонувати докторантура та аспірантура.

Професору Тимофію Рибаку належить створення аналітично-експериментальних основ розробки нових та удосконалення існуючих засобів сільськогосподарського виробництва, він є засновником наукової школи «Пошукове конструювання та оптимізація ресурсу мобільних сільськогосподарських машин», автором 12 фундаментальних монографій і понад 400 публікацій, 25 авторських свідоцтв на винаходи. Під його керівництвом захищено 5 докторських і понад 20 кандидатських дисертацій. У даний час більшість викладачів кафедри є учні школи професора Тимофія Рибака, а очолює кафедру також його учень, доктор технічних наук Андрій Бабій. Враховуючи вагомі наукові здобутки, Тимофій Рибак був прийнятий в члени Інженерної академії наук України.

Тимофій Рибак був автором і керівником регіональної довготривалої програми «Взаємодія вищих закладів освіти західних областей із закладами освіти Автономної Республіки Крим та Військово-морськими силами Збройних сил України», яка отримала широкий позитивний резонанс серед населення і керівництва АР Крим, а також офіцерів ВМС Збройних сил України.

Велика національно-патріотична робота, яка проводилася згідно із згаданою, ефективно діючою регіональною довготривалою програмою, дала чималий результат. Відповідно до цієї програми, починаючи з 1996 року, з шкіл м. Севастополя і Криму в цілому до закладів вищої освіти західних областей України щорічно проводився набір 60-70 юнаків та дівчат на держзамовлення. Цілеспрямована діяльність відповідно до цієї програми привела до відкриття (вперше в історії Криму) української школи-ліцею №8 у м. Севастополі. На започатковану історичну подію відгукнулися керівники провідних господарств та окремих установ Тернопільщини, надавши гуманітарну допомогу.

Регіональною довготривалою програмою було передбачено проведення міжнародних симпозіумів: «Проблеми інтеграції науково-освітнього, інтелектуального потенціалу в державотворчому процесі». Всього було проведено 8 симпозіумів, деякі із них проводились спільно із вченими Туреччини в навчальних закладах як України, так і Туреччини. Перший міжнародний симпозіум за вказаною проблематикою було проведено 20-27 травня 1997 року в м. Форосі (АРК). У проведенні симпозіумів брали участь видатні вчені, письменники, громадські і культурні діячі, представники творчої інтелігенції: український політичний та громадський діяч, письменник, радянський дисидент Левко Лук’яненко, літературознавець, письменник, критик і публіцист, політичний, культурний і громадський діяч Анатолій Погрібний, професор, вчений-фізик, історик науки, віце-президент Українського фізичного товариства Василь Шендеровський, письменник Володимир Бєлінський, генеральний прокурор минулих років Віктор Шишкін та ін.

Професор Тимофій Рибак був великим патріотом України і проводив значну роботу з патріотичного виховання молоді, увіковічення пам’яті наших героїв ОУН-УПА та УСС. Він був членом Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерала Р. Шухевича і разом із головою братства Михайлом Зеленчуком, а також із Петром Косінчуком — головою братства ОУН-УПА «Лисоня», брав активну участь в роботі братства: відкриття пам’ятника командувачу УПА-Північ Климу Савурі, посвята символічної могили УСС і воїнам УПА у рідному селі Староміщина Підволочиського району та ін.

Чимало зробив Тимофій-Теофан Рибак для духовної величі своєї малої Батьківщини. Односельчани шанують пам'ять про Тимофія Рибака, адже він був щедрим меценатом. Своїм коштом долучився до будівництва каплички Матері Божої та будівництва церковної дзвіниці у селі.

Тимофій Рибак був активним учасником багатьох національно-патріотичних заходів, які проводились в нашій країні: Другий всесвітній конгрес українських політв’язнів (1993р.), третій Всеукраїнський конгрес українців (2001 р.), п’ятий Всесвітній форум українців (2011р.). Він також брав активну участь у відкритті меморіалу пам'яті Героїв Базару (с. Базар Житомирської області, 2004 р.).

За свою невтомну повсякденну працю професор Тимофій Рибак удостоєний багатьох нагород і звань: за відродження і зміцнення державності України нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня; за видатний внесок у примноження Української Духовності, пропагування та впровадження у життя надбань української національної педагогіки, ідей Української Державності — медаллю імені Григорія Ващенка; за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну плідну педагогічну діяльність йому присвоєне звання «Заслужений працівник освіти України».

Наша держава справедливо оцінила наукові здобутки професора Тимофія Рибака і його ім’я та наукова школа занесені в енциклопедичне видання України «Науковці України-еліта держави», що є гордістю нашого краю.

Життя і діяльність професора Тимофія Рибака є прикладом вірного служіння своєму народові, рідній Україні та важливим внеском у скарбницю вітчизняної науки. Професор Тимофій Рибак — гордість Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. У пам’яті своїх учнів він назавжди залишається великим авторитетом, науковцем з великої літери, добрим педагогом і наставником.