З робочим візитом — в органи виконавчої влади
та місцевого самоврядування

7 листопада 2019 року було здійснено візит делегації Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя та іноземних партнерів ЗВО у Тернопільську обласну державну адміністрацію.

Учасниками делегації на чолі з ректором університету, членом-кореспондентом НАН України, д.т.н., професором Петром Яснієм були: проректор з міжнародного співробітництва ТНТУ д.т.н., професор Тетяна Вітенько; директор Індо-Європейського Центру в ТНТУ к.е.н., доцент Ірина Крамар; президент Індо-Європейської Освітньої Фундації Прадіп Кумар (Індія); проректор Університету м. Патна Раш Біхарі Прасад Сінгх (Індія); декан факультету права Університету м. Патна, директор коледжу, професор Мохаммад Шаріф (Індія); посол миру, засновниця благодійного фонду Юстіни Мутале (Великобританія); виконавчий директор Індо-Європейської Освітньої Фундації Рената Жуковська (Польща).

У зустрічі взяли участь голова Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Сопель; заступник голови ТОДА Ігор Вонс; начальник управління освіти та науки ТОДА Ольга Хома; директор департаменту освіти і науки ТОДА Любомир Крупа; начальник відділу міжнародного співробітництва і фандрайзингу Оксана Качурівська.

Голова ТОДА Ігор Сопель наголосив на тому, що розвиток міжнародного співробітництва залишається одним із важливих пріоритетів діяльності обласної державної адміністрації: «Лише за цей тиждень в області організовано два численних міжнародних форуми, присвячених розвитку бізнесу. Адже ми розуміємо, що саме співпраця бізнесу, влади та освіти є ключем для досягнення значних економічних здобутків. Область розвиває міжрегіональне співробітництво з регіонами іноземних держав, ми працюємо над відкриттям нових напрямків та ринків для багатогалузевої співпраці. Тому ми зацікавлені в започаткуванні міжрегіональної співпраці зі штатом Біхар, Індія», — зазначив очільник області.

Президент Індо-Європейської Освітньої Фундації Прадіп Кумар підкреслив, що за час перебування на Тернопільщині зрозумів, що область має перспективні моменти розвитку сфері освіти: «Сподіваємось, що нам вдасться налагодити хороші відносини між штатом Біхар і Тернопільською областю. Ми хочемо розпочати економічну співпрацю, а також започаткувати обмін студентами. В Індії попит на освіту значно перевищує пропозицію, адже не вистачає закладів вищої освіти для надання освітніх послуг усім бажаючим; в Україні ж навпаки — пропозиція значно перевищує попит. Це є один із тих напрямів співпраці, які ми маємо намір розвинути».

Також відбулася зустріч у Тернопільській міській раді з міським головою Сергієм Надалом, начальником відділу стратегічного розвитку міста Юрієм Дейнекою, заступником начальника відділу стратегічного розвитку міста Володимиром Кашицьким. До делегації долучився член Парламенту Індії, голова парламентського комітету з питань промисловості, генеральний секретар Джаната Дель Юнайтед Шрі К.С. Тьягі.

Міський голова зазначив, що серед 250 000 жителів міста, 40 000 — це студентська молодь, серед яких значна частина — це іноземні студенти, а тому місто зацікавлене у залученні іноземних студентів на навчання у Тернопільські виші.

Під час зустрічі висловлено взаємну зацікавленість у подальшій співпраці.

Фото — з сайту ТОДА